Eerder op dit blog verschenen:

zondag 16 september 2018

16 september 1941: Een gesprek met slachtoffers van een ongeluk op de Plantage Middenlaan


Soms kom je ze tegen: oproepen van de politie, waarin getuigen van een misdrijf of een verkeersongeval worden gezocht. Tegenwoordig worden bij die zoektocht vooral digitale middelen gebruikt.  In de oorlog – en nog lange tijd daarna – zette de politie de krant in.

In september 1941 zoekt de politie van het bureau Jonas Daniël Meijerplein in een krant getuigen van een ongeluk in de Plantage Middenlaan.

Dit ongeluk vindt plaats op 3 september 1941, aan het einde van de middag. Een wat ouder echtpaar wil ´ter hoogte van het St. Jacobs-Gesticht´, graag de weg oversteken en denkt dat de situatie veilig is. ´Wij kunnen oversteken,´ zegt de echtgenote dan ook tegen haar man.

Maar dan is daar die ene wielrijder, die sneller is dan gedacht – en tegen het echtpaar op botst. De man raakt door de klap bewusteloos, de vrouw breekt haar neus. Zo staat beschreven in een lang en  gedetailleerd verslag van de politie, die op 16 september in het Nieuw Israëlitisch Ziekenhuis gesprekken met de slachtoffers voert.

Gegevens van de wielrijder zijn onbekend. Getuigen van het ongeluk zijn er niet. Reden waarom de politie in een oproep in de krant de wielrijder en eventuele getuigen ´tot het verstrekken van inlichtingen´ verzoekt. De oproep leidt niet tot resultaten.  

De verdere lotgevallen van het gewonde echtpaar zijn via het Joods Monument nog te volgen. De man heeft de oorlog overleefd. Zijn echtgenote is in april 1943 in Sobibor om het leven gekomen.